2017/04/28

Phalcon Ders 5 - Proje Oluşturma

    Proje oluşturma aşamasına geçiyoruz. Bundan sonra anlatılacaklar işletim sistemine göre farklılık göstermemektedir. Ubuntu’da uçbirim olan Windows’ta komut istemi(cmd) dir. Yazmanız gerekn komutarda hiçbir değişiklik yapmanıza gerek yok.
    Proje oluşturmak için developer tools seçeneklerini kullanacağız. Öncelikle bir uçbirim (terminal) açıyoruz. Uçbirimi kullanarak projeyi oluşturmak istediğiniz dizine geçin. Kullanılabilir komutları görmek için phalcon komutunu vermemiz gerekiyor.(Zorunlu değildir. Yalnızca komutları görmek isterseniz bu komutu kullanın. Onun haricinde yalnızca proje oluşturma komutunu girerek projenizi oluşturabilirsiniz.) Komutları gördükten sonra proje oluşturmak için gerekli komutu girelim:

phalcon project demo1


    Burada “demo1” projemizin adıdır. İstediğiniz herhangi bir ad verebilirsiniz. (Türkçe karakter olmayacak!) Komutu verip Enter tuşuna bastığınızda projenin başarılı bir şekilde oluştuğunu belirten mesajları göreceksiniz. Sonuç aşağıdaki görseldeki gibi olacak:

    Tarayıcınızdan http://localhost/demo1 bağlantısına girmeye çalıştığınızda Linux sistemlerde aşağıdaki gibi bir hata alabilirsiniz (Windows’ta bu hatayla karşılaşmadım.):


    Bu hatayı çözmek için yazmamız gereken kodlar var. Uçbirimden devam ediyoruz:


sudo gedit /etc/apache2/apache2.conf

    Komutu yazarken etc den önce / işareti gelmesine dikkat edin. (Görselde unutulmuş.) Yoksa doğru dosyayı açamazsınız. Ardından:


<Directory /var/www/>
    Options Indexes FollowSymLinks
    AllowOverride none
    Require all granted
</Directory>

    Bu kısımdaki “none” yazan yeri “All” olarak değiştiriyoruz ve dosyayı kaydediyoruz. Daha sonra:

sudo a2enmod rewrite

komutunu veriyoruz. Son olarak da apache server’i yeniden başlatmamız gerekiyor:

service apache2 restart

    Yönetici şifrenizi soracak. Şifrenizi yazıp onaylayın. Ardından localhost sayfanızı yenileyin. Aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız:


    IndexController adlı class bulunamıyor hatası veriyor. Bu hata bir harfin yanlış yazılmış olmasından kaynaklanıyor. Aşağıdaki görsele bakarak düzeltin:



   
    indexController.php dosyasının baş harfi küçük. Bunu büyük harfle değiştirin. (İ değil I yapın)


    Ve son olarak aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşabilirsiniz, çözümü görseldeki komutları girmektir:



    Önce proje dizininize girin. Ardından cache klasörüne gerekli yazma izinlerini vermemiz gerekiyor. Komutlar sırasıyla şöyle:

cd demo1
chmod -R a+w cache

    Bu komutlardan sonra localhost sayfanızı yenileyin. Tebrikler, projenizi oluşturdunuz ve çalışmaya hazırsınız :)


    Yinelemekte yarar var: Bu hatalar Ubuntu 16.04 (Yani Linux) sistemde oluşuyor. Windows’ta karşılaşmadım.
Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder